El context dels anys de María Montessori és caracteritza perquè va ser testimoni de molts canvis tant polítics com socials. Un d’ells va ser l' inici de la Segona Revolució Industrial,aquesta revolució ve donada perquè el progrés esta fonamentat per modificacions en les formes d’organitzar el treball ,per les noves possibilitats de finançament i per els principis ecològics i tecnològics.
També coincideix amb el creixement d'Estats Units, en detriment d'Europa i en l’enfortiment de l'educació pública i l'assegurament del control estatal de l'ensenyament. Per aquesta raó, neixen diversos corrents de l’escola nova a diferents llocs d’Europa.
El segon terç de la vida de María Montessori és caracteritza perquè consagra els seus mètodes i comença a publicar les seves obres i les seves idees. Les aplicacions del mètode s’estenen gràcies a l’ajuda de Joan Palau, de la seva residència i per últim pels seus viatges.
A més s’empitjoren les tensions entre l’estat i la església i finalitzen amb la consolidació de governs burgesos laics .Com a conseqüència hi ha una gran expansió pedagògica.
Per últim,María decideix viatjar cap a holanda perquè amb la implantació de la Dictadura franquista qualsevol intent d'experimentació educativa queda descartat atès que hi ha una unificació que exigeix el règim en matèria escolar. Cal destacar que és una època de prosperitat econòmica, d'invents i descobriment.